Da li smatrate da je eLearning primarni nacin ucenja buducnosti?

Thursday, November 11, 2010

Alati za upravljanje sopstvenim ucenjem

Najčešće korišćenih grupa alata za upravljanje sopstvenim učenjem i produktivnošću:
Web pretraživači sa proširenjima (web browsers and extensions) su softverske aplikacija koje omogućuju korisnicima prikazivanje i interakciju sa tekstom, slikama, muzikom, igrama i drugim informacijama koje se nalaze na web stranama. Mada korisnicima, čak i onim iskusnijim može delovati da nema previše uticaja koji pretraživač koriste, istina je da performanse pretraživača mogu biti oblikovane od strane korisnika i da imaju priličan uticaj na efikasnost rada tokom elektronskog učenja.
Mape (mapping tools) su alati pomoću kojih se mogu kreirati, ažurirati i razmenjivati geografske mape uz mogućnost kolaborativnog rada. Najpoznatiji predstavnik ove grupe alata je Google Maps, alat kojim se može uraditi puno praktičnih stvari.
Mape uma i brejnstorming alati su namenjeni kreiranju mapa uma za neke aktivnosti ili događaje, kao i za brzo hvatanje beležaka i ideja na sastancima ili predavanjima. Pogodne su i za kolaborativan rad. Često korišćen alat za ovu namenu je besplatni Freemind, kao i komercijalni alat MindManager. 
Personalizovane početne stranice (personalized start pages) se kreiraju pomoću servisa kao što je iGoogle, Protopage, Netvibes i drugi, čime se omogućuje da korisnik kreira sopstvenu web stranicu bez poznavanja programiranja, da je personalizuje, razmenjuje sadržaj sa drugim korisnicima i da postavi željene servise (vesti, vreme, mape, itd.) 
RSS čitači (RSS feed readers) su alati koji omogućuju jednostavno automatsko preuzimanje informacija sa web lokacija koje korisnik želi. Dakle, umesto posećivanja web sajtova kako biste videli da li se na njima pojavila nova vest ili članak, možete koristiti RSS čime ćete odmah biti obavešteni o najnovijim zbivanjima ili promenama na sajtovima koji vas zanimaju. Najčešće korišćeni alati ove grupe su Google reader i Bloglines. 
Društveno (socijalno) označavanje (Social bookmarking tools) su alati koji omogućuju korisnicima da online zajednički sačuvaju svoje oznake pojedinih web stranica, označe ih i razmenjuju ih sa ostalima. Primeri ovih alata su Delicious i Furl.
Društvene mreže (Social Networks) se formiraju pomoću web servisa kao što su Facebook ili Likedln i omogućuju povezivanje pojedinaca u zajednicu radi lakše razmene informacija i kontakata. 
Elektronska pošta, razmena poruka i video pozivi (email, instant messaging, video calls). Ovo su opšte poznati alati koje većina korisnika dobro poznaje i koristi, a preporuka je da korisnik istraži sve mogućnosti alata koji upotrebljava, čime bi uveliko povećao efikasnost rada. Neki od popularnih alata ove grupe su: Gmail, Outlook, Skype, Google Talk, itd.

No comments:

Post a Comment