Da li smatrate da je eLearning primarni nacin ucenja buducnosti?

Thursday, November 11, 2010

Faze procesa e-ucenja

Faze procesa e - učenja

Tehnologija, sama po sebi ne čini suštinu elektronskog učenja, već suštinu čine ljudi koji su uključeni u taj proces.

Proces elektronskog učenja se sastoji od dve osnovne faze:
(1). Razvijanje sadržaja za e-učenje
(2). Isporuka i održavanje sadržaja za e-učenje

Šire posmatrano, tipični proces elektronskog učenja obuhvata faze planiranja,projektovanja, razvoja, evaluacije, isporuke i održavanja. Proces e-učenja je po prirodi iterativan.U zavisnosti od mogućnosti, veličine i namene projekta, broj osoba uključenih u različite faze projekta elektronskog učenja prilično varira. Neke uloge i odgovornosti se mogu poklapati, a takođe mnogi zadaci u okviru procesa e-učenja su međuzavisni i povezani.

Veliki projekti elektronskog učenja su vrlo zahtevni po pitanju broja i veština koje imaju učesnici projekta, dok u malim ili srednjim projektima iste osobe izvode višestruke uloge. Kada neki kurs elektronskog učenja, potpuno razvije, izvede, nadzire i upravlja njime jedna osoba, tada je jasno da je ona imala višestruku ulogu: autora, eksperta za oblast koja se podučava, instrukcijskog dizajnera, grafičkog umetnika, tutora itd. Naravno, jako bitna odrednica pri donošenju odluke o učesnicima na projektu su finansije. To je i jedan od glavnih razloga što većinu malih i srednjih projekata e-učenja izvode pojedinci.

Ne treba biti zabrinut pri samostalnom kreiranju i izvođenju kursa elektronskog učenja, mada je puno brže i jednostavnije kada to radi tim ljudi. Postoji dosta primera izuzetno dobro kreiranih kurseva od strane pojedinaca.

No comments:

Post a Comment