Da li smatrate da je eLearning primarni nacin ucenja buducnosti?

Tuesday, November 23, 2010

Screencast

 Zanima Vas sta je screencasting?

Screencasting podrazumijeva kontinuirano snimanje ekrana pokrenutih softverskih aplikacija, s mogućnošću dodavanja audio komentara, oblikujući na taj način materijal koji se može koristiti za stvaranje multimedijalnih priručnika. Pojam je relativno nov i datira iz 2004. godine, kada ga je upotrijebio kolumnistJon Udell uvodeći novi pristup stvaranja dokumentacije i edukacije korisnika.

Kao što je screenshot (prikaz ekrana) statična slika ekrana računara u nekom trenutku vremena, tako Screencasting medij obuhvata video zapis događaja na ekranu tokom određenog perioda vremena. Prateći audio zapis može biti zvuk iz aplikacije koja se prikazuje, naracija onoga ko prezentuje ili pozadinski zvuk iz druge apikacije.



Pomoću Screencasting alata je moguće proizvesti različite formate zapisa, koji se najčešće postavljaju na neku web lokaciju i korisnici joj pristupaju i gledaju preko mreže.

Screencasting se sve više koristi u obrazovanju, kao izvor nastavnog materijala.Studije o korištenju ovog oblika nastavnog materijala su sve brojnije, a studija koja je predstavljena u (Winterbottom, 2007) pokazuje da učenici imaju visoko pozitivno mišljenje o primjeni Screencasting medija, a kao glavne prednosi iznose ogromnu fleksibilnost i mogućnost ponovnog pregledavanja lekcija. Međutim, treba istaći da to nije mehanizam zamjene kontaktne nastave, ali nudi dodatni nastavni materijal i mogućnost praktičnog poučavanja.
 

 Camtasia Studio je jedan od najpoznatijih screencasting alata.

No comments:

Post a Comment