Da li smatrate da je eLearning primarni nacin ucenja buducnosti?

Thursday, November 11, 2010

Kategorije alata za e-ucenje

Klasifikacija alata za e-učenje

Klasifikacija alata za elektronsko učenje nije jednoznačno određena iz razloga što se vrste i namene alata neprestano menjaju, pojavljuju se novi alati, dok raniji alati dobijaju neku novu funkciju. Alati za elektronsko učenje su sada u žiži interesovanja široke populacije i predstavljaju područje koje se ubrzano menja i napreduje.

Klasifikacija prema Hortonu

Prema popularnoj knjizi iz 2003. godine “E-learningTools and Technologies” autora Vilijama i Katarine Horton, alati za e-učenje su podeljeni u tri osnovne grupe

• Alati za pristupanje e-učenju
• Alati za isporuku e-učenja
• Alati za kreiranje sadržaja e-učenja 

Mada ova klasifikacija deluje prilično jasno, činjenica je da se od 2003. godine do danas pojavio veliki broj novih alata koji ne pripadaju tačno jednoj kategoriji, već se prostiru na više kategorija i namenjeni su široj grupi učesnika procesa e-učenja (proizvođačima i korisnicima). Pored toga, sve prisutniji su nadolazeći alati koji podržavaju Web 2.0 tehnologije i namenjeni su kolaborativnom učenju, omogućuju zajedničko editovanje sadržaja na webu i njihova uloga se prostire na više kategorija. 

Klasifikacija prema Learning Light centru

Prema uglednom Learning Light centru iz Velike Britanije http://www.e-learningcentre.co.uk/index.html, klasifikacija alata e-učenja je sledeća:

• Alati za razvoj sadržaja i distribuciju
• Alati za komunikaciju i kolaboraciju
• Sistemi za upravljanje e-učenjem
• Alati za mobilno e-učenje
• Ostali alati

Klasifikacija prema C4LP

Centar vodi Džejn Hart i na njihovom portalu se mogu naći sve najnovije (state-of-the-art) informacije o alatima, tehnologijama i trendovima u e-učenju. Sajt se neprestano ažurira sa novim informacijama.

Osnovne dve kategorije alata za e-učenje na osnovu podele ovog centra su:

  1. Alati za upravljanje sopstvenim učenjem, za razmenu sadržaja i grupnu kolaboraciju
  2. Alati za kreiranje, isporuku i upravljanje e-učenjem
 

No comments:

Post a Comment